Overzicht

Kernvragen van het project

1. Welke individuele en contextuele (incl. organisatie) factoren spelen een rol voor de deelname aan levenslang leren?

2. Welke groepen werknemers (profielen) kunnen geïdentificeerd worden op basis van de interactie tussen individuele en contextuele factoren?

3. Wat karakteriseert de kwetsbare groep lerenden, en waarom nemen zij minder deel aan leeractiviteiten?

4. Hoe kunnen instellingen voor volwasseneneducatie kwetsbare lerenden aantrekken & behouden?

Aanpak & methode

De kernvragen werden onderzocht in vier verschillende project fasen. In fase één werd een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd naar de antecedenten van werkplekleren. In fase twee werden diepte-interviews afgenomen om te onderzoeken hoe individuele en contextuele antecedenten precies van invloed zijn op het deelnemen aan leeractiviteiten, en hoe mogelijke interactie tussen deze factoren tot uitwerking heeft in bepaalde onderliggende mechanismen. In fase drie werd een mixed-method studie uitgevoerd om enerzijds het profiel van kwetsbare lerenden te identificeren, en vervolgens middels interviews te ontdekken waarom dit kwetsbare profiel minder deelneemt aan leeractiviteiten. In de laatste fase zijn er interviews afgenomen met trainers en opleiders om te kijken welke strategieën gebruikt worden om kwetsbare lerenden aan te trekken en te behouden. 

Overzicht van de verschillende project fasen

Fase 1

Literatuuronderzoek

Klik voor meer informatie

In het literatuuronderzoek werden de factoren die van invloed zijn op deelname aan werkplekleren onderzocht, waarbij de nadruk ligt op individuele en contextuele antecedenten. Op basis van 73 wetenschappelijke artikelen kijkt is gekeken naar persoonlijke factoren, zoals motivatie, zelfvertrouwen en opleidingsniveau, maar ook naar omgevingsfactoren, zoals het leerklimaat, werkdruk en HR-beleid binnen de organisatie. Naast het bevestigen van bestaande inzichten, brengt het nieuwe trends aan het licht, zoals de invloed van digitale tools en hybride werkvormen. De resultaten benadrukken het belang van werkplekleren om medewerkers wendbaar te maken, verschillende loopbaanfasen te ondersteunen en levenslang leren binnen organisaties te bevorderen.

Fase 2


Diepte-Interviews

Klik voor meer informatie

In dit onderzoek is gekeken naar de factoren die van invloed zijn op werk-gerelateerd leren onder werknemers, met name kwetsbare groepen. Er zijn diepte-interviews afgenomen met Nederlandse werknemers uit verschillende sectoren. Door te analyseren hoe individuele factoren en contextuele factoren elkaar beïnvloeden, zijn er drie belangrijke mechanismen geïdentificeerd die leren aanmoedigen of blokkeren: versterking, compensatie en interferentie. Bovendien benadrukken de resultaten dat kwetsbaarheid eerder voortkomt uit een onderlinge wisselwerking dan uit geïsoleerde factoren. Dit onderzoek onderstreept dan ook de noodzaak van op maat gemaakte leerstrategieën en organisatorische ondersteuning om gelijke kansen op een leven lang leren te bevorderen.

Fase 3:

Mixed method vragenlijst —> interviews

Klik voor meer informatie

Dit onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel is een clusteranalyse uitgevoerd waarbij er vier leerprofielen werden geïdentificeerd. De resultaten toonden aan dat de personen in cluster 1 significant minder deelnamen aan formele en informele leeractiviteiten. Vooral oudere, lager opgeleide personen behoren vaak tot dit cluster, evenals personen met een lagere motivatie, lagere zelfeffectiviteit en loopbaanverkenning. In de daaropvolgende interviews is onderzocht waarom deze kwetsbare groep minder deelneemt aan leeractiviteiten. Hieruit bleek dat …

Fase 4:

Interviews met opleiders

In deze laatste fase is onderzocht hoe instellingen voor volwasseneneducatie kwetsbare lerenden kunnen aantrekken en behouden, ruim gedefinieerd als personen met een lage sociaaleconomische status, beperkte motivatie of andere belemmeringen om deel te nemen aan een leven lang leren. Aan de hand van semi-gestructureerde interviews met zeven opleiders, waaronder programmadirecteuren, leercoaches en consultants, belicht het onderzoek strategieën zoals het aanbieden van flexibele en gepersonaliseerde opleidingsprogramma's, het vergoeden van uren voor opleiding, het bieden van individuele ondersteuning door leercoaches en het stimuleren van leergemeenschappen. Ondanks deze inspanningen worden opleiders geconfronteerd met uitdagingen bij het betrekken van minder gemotiveerde lerenden. De bevindingen bieden bruikbare inzichten in het ondersteunen van volwassen lerenden met een verhoogd risico, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met beperkingen zoals accreditatie-eisen die de flexibiliteit van programma's kunnen beperken.

Klik voor meer informatie